
Så fungerar det
Solenergi fungerar genom att omvandla solljus till elektricitet med hjälp av solceller.
Här är 10 grundläggande punkter som beskriver proccessen:
“Solceller
Solceller, även kallade fotovoltaiska celler, är huvudkomponenten i solenergisystemet. De är tillverkade av halvledarmaterial, vanligtvis kisel, och är utformade för att fånga upp ljusenergi från solen.”
“Fotovoltaisk Effekt
När solljus träffar solcellerna absorberar de ljusets fotoner. Denna absorption genererar en elektrisk ström av elektroner inom cellen.”
“Elektrisk StrömDe elektroner som skapas genom ljusabsorption rör sig genom solcellens elektriska fält och skapar en elektrisk ström i kretsen.”
“Likström (DC)Solcellerna producerar en likström (DC) elektricitet, vilket innebär att elektronerna rör sig i en enda riktning.”
“VäxelriktareFör att göra solenergin användbar i hushålls- och elnät, behövs en växelriktare. Växelriktaren omvandlar den producerade likströmmen till växelström (AC), som är den typ av elektricitet som används i våra hem och för att driva de flesta elektriska apparater.”
“NätanslutningDen omvandlade växelströmmen distribueras i ditt hem och kan även matas tillbaka till elnätet om du producerar mer el än du förbrukar. Detta kallas “nätanslutning” och ger dig möjlighet att få betalt för överflödig el.”
“Montering och PlaceringSolcellspaneler monteras vanligtvis på tak eller marken med rätt lutning och orientering för att maximera exponeringen för solljus. De bör placeras så att de undviker skuggning och får så mycket solljus som möjligt under dagen.”
“EffektivitetSolcellspanelers effektivitet mäts i procent och varierar beroende av kvaliteten på panelerna. Moderna solceller kan ha effektiviteter på upp till 20-22%.”
“EnergilagringFör att använda solenergin även när solen inte skiner, som på natten eller under molniga dagar, kan man använda batterier för att lagra överskottselektricitet.”
“Hållbarhet och MiljövänlighetSolenergi är en miljövänlig och hållbar energikälla. Den producerar inga koldioxidutsläpp eller föroreningar och minskar beroendet av icke förnybara energikällor.”